Noen er litt grønne
Ligger i hard trenning for å få bedre fokus punkt på mine insektbilder….
På dette bildet har jeg selv gjort bildet lysere enn originalen, allikevel er blomsten utrolig lys også på originalen. Burde jeg brukt blitz? (Foreløpig har jeg bare den interne blitzen, bare lurer på om den er til noe hjelp i makro?)


Bildet inngår i albumet Fluer -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-09-06 07:50:42
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D 70
  • Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1:2.8 D
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/500s
  • Nei
  • Annethåndholdt+justert levels og litt usm
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger374
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_103519} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Steinulf L.

Skarpt og fint. Mht teknikk, blitz etc så har jeg ikke så mye å bidra med, men har sett at flere av macroproffene benytter ringblitz.
Rolf David W.

Jeg synest du har fått til ett kjempefint macro bilde, akkurat her tror jeg ikke du hadde att noe å vinne på å bruke blitz. fokuspunktet var jo perfekt litt til venstre for øye... passet meget bra!!
Kjetil J.

Fint, skarpt og detaljert. Synes det er litt for lyst gjenngitt. Det framstår som blomsten nå er utbrent, vet ikke om den er det på orginalen. Om du bruker kurveverktøy og drar nedde øverste 5% av høylyset 10-15% slik det framstår nå eller trolig heller sellektivt heve alt annet enn høylysene er det det beste jeg kan foreslå.
Skulle du hatt en blits her måtte det vært en svak ekstern blits på venstre side for å lette opp litt, men det hjelper trolig lite på blomsten.
Blitsen du har er trolig den interne i kameraet. Denne kan være nyttig i nærfotograferine særlig om du fotograferer i motlys. Med Sigma sin 105 mm dekker den fint og gjevnt. Nikonen er litt fetere, så se opp for sygge i senter nede, me trolig går det bra. (om du ikke vil at blitsen skal synes for mye skru blitskompensasjon på ca -1.3). Men beste rådet er jo å prøve seg fram, det kan du gjøre på blomstene først.
Cristina B.

Ops, ja mente intern biltz, rettet nå. Kjetil, takker kjempe mye for rådene dine. Skal sjekke dette ut, derfor mulig versjon #2 kommer. Må vente til i morgen, skal på bar og spille dominio med venner nå.
Tone B.

Hardtreningen din ser virkelig ut til å hjelpe. Her må vel fokuspunkt kunne omtales som perfekt. Liker fargene og detaljene du har fått frem samt at det er jo sylskarpt. Virkelig flott macrobilde!

mvh Tone
Inger-Lise S.

Hei! Kjempeflott macro! God skarphet og fine farger:) Rolig bakgrunn.

mvh Inger-Lise
Avsluttet .

Hei

Ja her er det meste sagt om teknikken allerede.

Forøvrig synes jeg fluen er flott plassert i bildet. Den danner en diagonel med ryggen og jeg synes det var en god ballanse i bildet også.

Virkelig et godt bilde !

svenn
Jørgen S.

Slutter meg til noen av de over. Et kjempeflott makrobilde. Flotte farger.

Jørgen
Helge A.

Veldig bra. Passe lang skarpsone og god bakgrunn. Fin vinkel på flua. Har aldri lagt merke til at de har sølvfarga hode.

Mvh Helge
Terje L.

Du begynner så absolutt å få dreisen på macro!
Absolutt et severdig bilde! Har prøvd meg på samme art selv, men har ikke fått til noe særlig enda..

Bildet mangler kanskje det siste lille hakket når det gjelder skarphet men.. Tror du med fordel kunne brukt et par hakk mindre blender.
Om du allerede ikke har gjort det, anbefaler jeg å teste objektivet ved å ta bilde av en egnet gjenstand, for å gjøre deg kjent med dybdeskarpheten ved forskjellige blendere.
Da vil du også finne ut ved hvilke blender objektivet er skarpest/yter best optisk.

Den interne blitzen kan brukes, men pass på å brukes blitzkompensasjon som KJ nevner over her. Om objektivet ditt er langt (som macroobjektiver ofte er) og/eller du bruker solblender, så være obs på at dette vil skygge for blitzen..
En ekstern blitz er å foretrekke. Ville også kjøpt med kabel, slik at du kan bruke blitzen fra den vinkelen som er mest hensiktsmessig.
En fordel med litt dyrere eksterne blitzer, er at de også tilbasser blitzlyset etter brennviden du bruker.

Har selv ny blitz og kabel på ønskelisten.
En får aldri nok lys når en driver med macro!

Fortsett å leke deg med macro, det gir resultater! :)

-Terje
Cristina B.

Legger ut versjon#2, kun for å vise problem med det hvite i blomsten. Denne versjonen er helt uten redigering, unntatt, at det er tatt ett noenlunde utsnitt tilsvarende versjon#1.
Har prøvd frem og tilbake i curves, men personlig kommer jeg ikke noen vei, problemet er vel det som kalles ”utbrent område”, og som jeg har forstått det ikke finnes noen kur for?
Til Kjetil og Terje, så er jeg meget takknemlig for hjelpen. Særlig det om bruk av blits og blitskompensasjon. Snart er det jul, så da skaffer jeg med bedre blits.
Når det gjelder blenderåpning, så prøver jeg ikke å blende så mye ned enda (f. eks til F/11 til 18), først og fremst for at det skal være lettere å finne riktig fokus. Er redd det skal bli for trege lukningstider med større sjanse for uskarpe bilder. Allikevel skal jeg naturligvis jobbe mye mer dette, og øve slik som forslått.
Videre takker jeg for veldig hyggelige kommentarer, er glad jeg er kommet ett lite stykke til på makroferden.
Joakim H.

Likte dette bildet veldig godt. Mye som er rettet siden froske-bildet her. I hovedsak er det skarpheten som er bedret. Her har du fått frem øyet skikkelig. Mange og fine farger her. V2 var jo bare kjempe fint. God komposisjon bar det også synes jeg.
JH
geir j.

Topp skarphet og komp!
Kjetil J.

Jeg synes faktisk V2 stort sett er bedre.

Så til blomsten.
Opptaket er brent ut i store område av blomsten. Mange steder bare i rød og grønn kanal, noen også i den blå. Bruk ''øyedråpeverktøyet'' og les av rundt forbi så ser du. Rødkanalen brenner ut først. Særlig der både rød og grønn kanal er utbrent er det ikke noe mer å hente. Da må du eksponere knappere, gjerne bruke råformatet og så heve lyset på flua i photoshop eller Nikon Capture etterpå.
Prøv evt også shadows highlight funksjonen i photoshop, men som sagt hjelper det ikke her.
Cristina B.

Hei Kjetil, dette var interessant, er notert på lista over det jeg må sette meg mer inn i. Det er så mye lettere og gøyere å vite hva man eventuelt kan prøve neste gang ved samme problem. Ok, skjønner at løpet er kjørt her. Takker så mye for tipsene.
:-)
Nina S.

Likte V2 her godt, synes bakgrunnen var vakker til flua. Fin diagonal, blomsten er litt utbrent, ellesr veldig skarpt og fint.
Mvh Nina
Odd Eirik S.

Meget bra. Skarpt med flotte farger. Spesielt V2 for min del, men liker også v1 godt.

Synes mange ganger dette med utbrenthet er noe overdrevet.
Ofte ender man opp med alt for mørke bilder om man skal unngå utbrenthet 100%. Det er alltid verre å heve lyset i mørke partier enn å dempe det i de lyse. Men jeg tror du skulle prøve deg frem med blitz. På D70 har du jo mulighet for å dempe blitzlyset med -3EV. Dette brukt sammen eksponeringskontrollen og visning på LCD skjermen med ''HighLights'' aktivert gjør at du raskt ser om deler av bildet er utbrent.

mvh
Odd Eirik
Odd Eirik S.

Meget bra. Skarpt med flotte farger. Spesielt V2 for min del, men liker også v1 godt.

Synes mange ganger dette med utbrenthet er noe overdrevet.
Ofte ender man opp med alt for mørke bilder om man skal unngå utbrenthet 100%. Det er alltid verre å heve lyset i mørke partier enn å dempe det i de lyse. Men jeg tror du skulle prøve deg frem med blitz. På D70 har du jo mulighet for å dempe blitzlyset med -3EV. Dette brukt sammen eksponeringskontrollen og visning på LCD skjermen med ''HighLights'' aktivert gjør at du raskt ser om deler av bildet er utbrent.

mvh
Odd Eirik
Carsten A.

Bra bilde. Høylysdynamikk er et skikkelig problem med mange digitalkamera, men har ellers eksistert under hele fotografiets historie.

Her syns jeg ikke utbrenningen (V2) i blomsten er veldig sjenerende, men samtidig mangler hovedmotivet en god del på detaljering i de mørke partiene. I slike tilfeller kan mye gjøres med selektiv endring av nivået - dog uten at det er godt å vite hva som konkret kunne vært gjort med originalen. Er originalopptaket i JPEG blir slike ting langt mer fremtredende enn om en brukerr RAW og konverterer til 16 bits TIFF.

Blitz under makropptak kan selvsagt brukes, men det skaper sine egne problemer mht. retning etc. Blitz på kamera blir sjelden særlig bra, og på et motiv som dette (og svært mange andre insekter) er det lakksko-blanke flater som gir stygge reflekser. Blitz fra siden/over pakket inn i en kjøpt eller hjemmelaget stor softboks er det beste. Det aller beste er forøvrig å velge et lys med passe retning som er akkurat passe diffust til slikt som dette - overskyet/lettskyet vær eller skygge er ofte meget fint.

MVH CA
Cristina B.

Takk for oppmuntringene og tips til å forbedre bildene. Foto.no og dere alle er topp.
Til Odd, det om å sjekke utbrente områder på skjermen til apparatet, det har jeg nettopp begynt å bruke, men fremdeles mangler jeg erfaring til å tolke disse data riktig. Særlig hvis det er veldig mye solskinn, så ser jeg ikke de ”blinkende flekkene”, og i stedet må bruke det skjemaet/kurven hvor man ser om det er for mye/lite lys. Men det er som du sier, helt avgjørende å bruke.
Til Carsten, det aller viktigste er nok å ha ”øye” til å se muligheter med naturlig lys, ta bildet fra annen vinkel, vente på en liten sky og etc., som du anbefaler.
Ved de to siste bildene jeg har lagt ut har jeg begynt med raw, mye bedre å jobbe med.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu